Margreet schrijft vanuit Malawi Margreet schrijft vanuit Malawi

Het hongerspook is in Malawi langzaam aan het verdwijnen, nu hier en daar al begonnen kan worden met de oogst. Een zegen van God dat de velden zo groen zijn gebleven en er veel is gegroeid.
Ondertussen zijn we verdergegaan met het geven van gezondheidslessen. Vorige maand heb ik lesgegeven over Bilharzia. Deze ziekte wordt veroorzaakt door kleine wormpjes die voorkomen in het water van rivieren en meren. Het voorkomen van deze ziekte is lastig aangezien veel mensen aangewezen zijn op rivierwater voor het wassen van kleding en het nemen van een bad. In eerste instantie heb je geen ziekteverschijnselen, maar jaren later kan deze besmetting lijden tot vergrote lever, darmproblemen, blaasproblemen en zelfs kanker in blaas en/of darm. In het verleden verzorgde de overheid een preventie programma door de kinderen in scholen 1x per jaar medicijnen te geven die deze wormpjes doden. Maar deze medicijnen zijn vrij prijzig en dus is de overheid hiermee gestopt. Een van de dorpjes waar wij werken, ligt langs een vrij grote rivier die het dorp bijna het hele jaar van water voorziet, het rivierwater wordt dus voor veel activiteiten gebruikt. Tijdens het voorbereiden van mijn les, en tijdens het geven van de les, besefte ik dat het voorkomen van deze ziekte voor de meeste mensen heel lastig is en misschien is het dus een beter idee om iedereen deze tabletten te geven om zo chronisch ziek zijn en kanker te voorkomen. Ik heb een prijsopgave op gevraagd: 800 tabletten van het medicijn Praziquantel kosten ongeveer 210 euro.
 
Voorbeeld:
3 jaar geleden kwam een moeder met haar 3 jarige dochter naar onze mobiele kliniek. Zij had een opgezette buik, buikpijn, geen eetlust en geen enkele levenslust. Ze zat de hele dag in een hoekje. Een unhappy kind.
We hebben haar toen doorgestuurd naar het ziekenhuis. Daar werd ze opgenomen voor een week. Na allerlei bloedtesten en echo kwam daar Bilharzia uit. Haar opgezette buik, werd veroorzaakt door een vergrote lever en milt. Na een eenmalig behandeling met Praziquantel (de medicijnen die wij ook willen gebruiken), was zij een heel ander kind. En na verloop van tijd zijn ook haar milt en lever weer normaal geworden.
Ons plan is nu om de mensen die onze kliniek en gezondheidsvoorlichting regelmatig bezoeken preventief 1x per jaar te behandelen. Zo blijft er altijd wat te doen om onze medemens te helpen.
Dank voor uw gebed en giften tijdens de hongersnood, we vragen u om in uw voorbede Malawi met haar bevolking telkens te gedenken.
 
Een hartelijke groet van Margreet, Kenneth en de 1-jarige Zarah
 

terug